Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kerti tűzrakó bográcsgulyása

Ha már megérkezett a konyhaműhely oldalon rendelt bográcsunk, akkor nekiállhatunk egy jó kis magyar sajátos autentikus gulyásnak.

Az alföldi és a szegedi gulyás hasonló, csak a szegediben van csipetke is. Lehet még kolozsvári változat, amelybe édeskáposzta is kerülhet, de mindegyikben a jó minőségű hús elengedhetetlen. Amennyiben másféle húsból készítünk, akkor jó figyelni, hogy többféle alapanyag legyen és ne csak egy része. A fiatal állatok húsa igaz hamarabb elkészül, de nem ad olyan karakteres ízt a gulyásnak.

Ha már megérkezett a konyhaműhely oldalon rendelt bográcsunk, akkor nekiállhatunk egy jó kis magyar sajátos autentikus gulyásnak.

Az alföldi és a szegedi gulyás hasonló, csak a szegediben van csipetke is. Lehet még kolozsvári változat, amelybe édeskáposzta is kerülhet, de mindegyikben a jó minőségű hús elengedhetetlen. Amennyiben másféle húsból készítünk, akkor jó figyelni, hogy többféle alapanyag legyen és ne csak egy része. A fiatal állatok húsa igaz hamarabb elkészül, de nem ad olyan karakteres ízt a gulyásnak.

Kezdhetjük az alapanyagok feldolgozásával, addig a tűzrakóban megfelelően meggyullad a tűz is. A zöldségeket megpucolás után vágjuk apró kockára, vagy ízlés szerint karikára. A paradicsomot és a paprikát elég előtte felvágni apróra, amikor sorra kerül. A húst vágjuk össze 1-2 centiméteres darabokra és csepegtessük le. Készítsünk be elegendő vizet és máris kezdhetjük.

A bográcsba tegyünk zsírt és az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk a tűzről levéve tegyük bele a pirospaprikát, hogy ne keseredjen meg a nagy hőtől és kevés vízzel felengedve főzzük össze, ezután a húst tegyük bele és pirítsuk fehér színűre. Adjuk hozzá a sót, borsot őrölt köményt és az apróra vágott fokhagymát, majd a paradicsomot is belevághatjuk és a paprikát ízlés szerint kicsumázva egyben, vagy akár apróra vágva is lehet.

Ezután saját levében 60-90 percig főzzük fedő alatt, néha kevergetve hogy ne kapjon oda. Ez alatt elkészíthetjük a csipetkét. A legjobb, ha előtte kicsit ki tudjuk szárítani a napon.

Ha eléggé megpuhult a hús, akkor beletesszük a zöldségeket a kockára vágott zellert és krumplit, petrezselymet és zellerzöldet is tehetünk hozzá, majd öntsük fel 2-3 liter vízzel és még legalább egy órán át főzzük. Mielőtt teljesen elkészült tegyük bele a kiszárított csipetkét és 10 percig főzzük. Ezután tálalhatjuk. Érdemes a kiszedett levesre tenni pár karika csípős zöldpaprikát.

Jó étvágyat!

Hozzávalók:
A leveshez:
60 dkg marhalábszár, marhanyak vagy marhacomb 30 dkg vöröshagyma
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1/2 db zeller
40 dkg krumpli
2 dkg fűszerpaprika
1/2 dkg csípős fűszerpaprika
só
bors
őrölt kömény
1-2 db paradicsom
1-2 db paprika
5 gerezd fokhagyma

page1image21435840

5-10 dkg zsír
3 l víz (szakaszosan adagolva)

A csipetkéhez: 1 db tojás
10 dkg liszt
1 csipet só