Kínálatunkban kétféle anyagvastagságú vas bográccsal találkozhatunk, a 3 literestől egészen a 40 literesig. A vékony falú vas bográcsok 1 mm vastagságú acéllemezből készülnek ponthegesztett füllel, ezzel szemben a vastag falú vas bográcsok 1,5 mm vastagságú acéllemezből készülnek, a fülüket szegeccsel rögzítik, így a komolyabb igénybevételt is bírják. Slambuc készítéséhez egyértelműen szegecselt fülű bográcsot kell választani! Első használat előtti teendők valamint a tisztán tartás és tárolás műveletei mindkét típusnál megegyeznek. A vas bográcsok előnyének lehet tekinteni, hogy felületük strapabíró, nincs rajtuk semmilyen védőréteg, ami sérülhet, ugyanakkor ez okozza hátrányukat is. A nyers vas könnyen rozsdásodhat, ha nincs megfelelően kezelve.
A vas bogrács
A vas bográcsok kedveltek azok körében, akik szeretik a hagyományos ízeket és a jellegzetes vas íz az elkészített étel esszenciája is lehet.