A bogrács készülhet zománcozott kivitelben, vasból, öntöttvasból, rozsdamentes acélból vagy rézből is. Formáját tekintve is vannak különböző típusok, ha a bogrács szája felfelé szélesedő, akkor „gulyás” vagy „alföldi” bográcsnak hívjuk. A felfelé szűkülő szájú bogrács a „halfőző” bogrács, aminek van egyenes falú kivitele is. A bogrács kivitele és elnevezése ne tévesszen meg és ne gátoljon meg Téged abban, hogy a „gulyás” bográcsban csak pörköltet, gulyást vagy paprikás krumplit készíts, a „halfőző” bográcsban pedig csak hal ételeket, halászlevet főzz. Bátran kísérletezgess és találd meg a számodra legmegfelelőbb bográcsot.
Mi is az a bogrács?
A bogrács egy fémből készült szabad tűzi főzőalkalmatosság melynek elterjedésében nagy szerepet játszottak a lovas törzsek, a Kárpát-medencébe például a honfoglaló magyarokkal került.