Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Öntöttvas bogrács

A bogrács a szabadtéri főzés legjellegzetesebb eszköze. Jellegzetes alakja, valamit átlós fogantyúja jól megkülönbözteti a többi főzőedénytől. Használata és elterjedése a nomád lovas kultúrákhoz vezethető vissza. Az öntöttvas bogrács a hazai gasztrohagyományunk nélkülözhetetlen kelléke. Bográcsozni mindenki tud és mindenki szeret! A szabadtéri bográcsozás alkalmával kiváló ételek készíthetők, szinte az időjárástól függetlenül.

- A vastag falú, öntöttvas bogrács óriási előnye a kiváló hővezetés valamint hőtartás.
- Az öntöttvas bogrács felülete általában rozsdásodásgátló van kezelve, ezt a védőviaszt használat előtt érdemes kiégetni
- Az öntöttvas bogrács, praktikusan használható bográcsállványra függesztve.
- Az öntöttvas bogrács könnyen kezelhető, mosószeres vízben könnyen elmosható.
-A bográcsozás nem pusztán főzés, hanem gasztronómiai, és társasági esemény is egyben. 

A bogrács, igazából nem egy tárgy, hanem egy gyűjtőfogalom. Rengeteg bográcstípust különböztetünk meg az öntöttvas bográcstól a zománcozott bográcsig. A bográcsokat, formájuk szerint is csoportosíthatjuk. A felfelé szélesedő bográcsokban kiváló egytálételeket készíthetünk, ezek az úgynevezett alföldi bográcsok. A felfelé szűkülő, inkább leveses ételekre való. 

Az öntöttvas bogrács nem egy kényes darab, rendkívül masszív, és nagyon jó a hőátadó képessége. Vásárlás követően jól meg kell súrolni és ki kell égetni, majd a használat után megtisztítani, és a rozsdásodás elkerülése érdeképen érdemes vékonyan zsiradékkal bekenni.

A zománcozott vasbográcsot könnyebb tisztán tartani, viszont érdemes óvatosan bánni vele, hogy a zománc ne sérüljön. A megfelelő bogrács kiválasztása és megrendelése után jöhetnek, ill. készülhetnek a mesterművek! 

Rendezés: